1
2
3
e-book
Το βιβλίο: “21 Η μάχη της Πλατείας” (Βιβλίο, Εκδόσεις Ίκαρος)
Για τους περισσότερους, η απόλαυση της ανάγνωσης και η ανάγνωση των κόμικς είναι συνυφασμένες με το χαρτί και το μελάνι. Η χαρά του να διαλέγεις τον τόπο και τον χρόνο της ανάγνωσης, μακριά από οθόνες και καρέκλες γραφείου. Είναι η χαρά του ξεφυλλίσματος, του φυλλομετρήματος, της επιστροφής σε μια λεπτομέρεια, της βιαστικής ματιάς σε όσα ακολουθούν. Τη χαρά αυτή, να δούμε τη δουλειά στη φυσική της μορφή, μας την έδωσε η συνεργασία μας με τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση.

Οι τρεις αφηγηματικοί άξονες του βιβλίου, όπως είναι χωρισμένοι στους αντίστοιχους τόμους στο e-book, εδώ συνυπάρχουν σε σειρά, προσφέροντας μια σφιχτή αφηγηματική αλληλουχία. Το layout των σελίδων στο ξεφύλλισμα του βιβλίου κρύβει και άλλες εκπλήξεις και… στροβιλισμούς κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Τέλος, οι πληροφορίες στο παράρτημα του βιβλίου προσφέρουν μια βαθύτερη κατανόηση των γεγονότων και προσκαλούν τον αναγνώστη να ανατρέξει, αν το επιθυμεί, στα πρωτότυπα κείμενα και εικαστικά έργα.
Ξεφυλλίστε το πρώτο κεφάλαιο
Ξεφυλλίστε το κεφάλαιο “Μεσολόγγι 2”

1821 graphic novel (ebook)

Το e-book 1821 graphic novel (870 σελίδες), χωρισμένο σε τρεις τόμους, αποτελεί και ένα πρωτότυπο εργαστήριο. Σε αυτό οι αναγνώστες βλέπουν πίσω από ένα τυπωμένο βιβλίο, τα μολύβια και τα προσχέδια, τις σημειώσεις και τις αναφορές σε άλλα έργα. Με τις δυνατότητες που μας παρείχε το πρόγραμμα του ΕΛΙΔΕΚ, υλοποιούμε εδώ για πρώτη φορά – τουλάχιστον όσον αφορά τα εικονογραφηγήματα στην ελληνική γλώσσα – μιας τέτοιας έκτασης έκθεση της ίδιας της δημιουργίας ενός βιβλίου κόμικς, με storyboards, σχέδια στο στάδιο των μολυβιών και ένα διευρυμένο παράρτημα με πλήρη βιβλιογραφία και αναφορές.

Ένα e-book δεν μπορεί να αντικαταστήσει το χαρτί, τα σαλόνια, τις αισθήσεις του ξεφυλλίσματος, τη βιωματική σχέση με ένα υπαρκτό αντικείμενο. Μπορεί όμως να γίνει η επέκτασή του και ίσως κάτι πολύ παραπάνω: μια ευκαιρία να βρεθεί ο αναγνώστης στο σκιτσογραφικό εργαστήρι, να δει τα «μυστικά» της δημιουργίας, να δοκιμάσει διαφορετικά μονοπάτια ανάγνωσης, ακόμα και να μετατρέψει το υλικό αυτό σε εργαλείο έρευνας ή μέσο εκπαίδευσης.

 

Οι τρεις τόμοι

Το e-book είναι χωρισμένο σε τρεις τόμους:

Α) Ο πρώτος τόμος, Η μάχη της Πλατείας, αποτελείται από 21 κεφάλαια σε αφηγηματική συνέχεια. Το σκηνικό τοποθετείται στη σύγχρονη Αθήνα, στη σκιά του έφιππου αγάλματος του Κολοκοτρώνη, έξω από το κτήριο της Παλαιάς Βουλής.

Β) Ο δεύτερος τόμος, Ιστορίες πολλών ανθρώπων η Ιστορία μας, αποτελείται επίσης από 21 αυτοτελή κεφάλαια που παραπέμπουν σε συγκεκριμένους συγγραφείς, αγωνιστές και ιστορικούς.

Γ) Ο τρίτος τόμος, 21 πρόσωπα, επιχειρεί να συνθέσει μια διαφορετική αφήγηση μέσα από 21 πορτρέτα ανθρώπων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Αγώνα. Η σημαντικότερη συμβολή του τρίτου τόμου είναι το Παράρτημα με αναλυτικές πληροφορίες που οδηγούν τους αναγνώστες και ξεκλειδώνουν το graphic novel. Η δυνατότητα παράλληλης ανάγνωσης των τόμων, με τη σειρά που επιλέγει ο αναγνώστης και με άμεση αναζήτηση πληροφοριών στο παράρτημα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πολυτροπική, διαδραστική ανάγνωση που βάζει τον θεατή στη θέση του ερευνητή.

(Το e-book, προς το παρόν, είναι διαθέσιμο για ερευνητική ή εκπαιδευτική χρήση μόνο κατόπιν συνεννόησης)

Ξεφυλλίστε τα δύο πρώτα κεφάλαια του τόμου Α