Η έρευνα και η δημιουργία της εργασίας αυτής υποστηρίχτηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), στο πλαίσιο της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» – «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», η οποία απέσπασε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 70 περίπου συμμετοχές, ανταποκρινόμενη στις επιδιώξεις του προγράμματος. Η συμβολή του ΕΛΙΔΕΚ υπήρξε καθοριστική στην παρουσίαση ενός τόσο μεγάλου έργου, μέσα από μια σειρά παράλληλων δράσεων.
Ο συντονισμός του έργου πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (ΤΠΤΕ) και τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το όλο εγχείρημα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κύριου θεματοφύλακα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Μεγάλο μέρος των πηγών, του αρχειακού υλικού και των εικαστικών έργων του αποτέλεσαν εικονογραφικό πρότυπο ή λειτούργησαν ως τεκμήρια για την εικονογράφηση. Στην προβολή και ανάδειξη του έργου συμμετέχει το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade στη Λέσβο, ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή του Μουσείου Μπενάκη και του Εγκληματολογικού Μουσείου Αθηνών στην έρευνα και στην ανάδειξη συγκεκριμένων έργων. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.
Συντελεστές
Ο Soloup είναι πολιτικός γελοιογράφος (σατιρική και πολιτική εφημερίδα «Το Ποντίκι», περιοδικό δρόμου «Σχεδία») και δημιουργός κόμικς. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (ΤΠΤΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η μεταδιδακτορική του εργασία αφορά την απεικόνιση της Ελληνικής Επανάστασης από το 1800 ως τις μέρες μας, μέσα από έργα ζωγραφικής, γκραβούρες, κόμικς κ.λπ. Το 1821/ graphic novel είναι μέρος αυτής της έρευνας. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς του, η μελέτη Τα Ελληνικά Κόμικς (Τόπος).
Το πρώτο του graphic novel Αϊβαλί (Κέδρος) έχει βραβευτεί ως «Καλύτερο Κόμικς 2015» και «Καλύτερο Σενάριο» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και με το Coup de Coeur 2016 στο 17ο φεστιβάλ Rendez-vous du Carnet De Voyage (Clermont Ferrand/ France), έχει μεταφραστεί στα γαλλικά (Steinkis), στα τουρκικά (Istos), στα αγγλικά (Somerset Hall Press), ενώ έχει προγραμματιστεί και η ισπανική έκδοση. Το δεύτερο graphic novel του Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο κυκλοφόρησε το 2018 (Ίκαρος), ενώ η ταινία κινουμένων σχεδίων Σουρσουρής βασίζεται στο ομώνυμο κεφάλαιο του έργου. Τόσο το Αϊβαλί όσο και ο Συλλέκτης, με πρωτότυπες σελίδες και άλλο εικαστικό υλικό, έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς το 2015 και το 2019 αντίστοιχα.
Η Εύη Σαμπανίκου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (ΤΠΤΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2000 έως σήμερα). Συνεργάζεται επίσης με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Με προπτυχιακές σπουδές Αρχαιολογίας και Αγγλικής Φιλολογίας και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης (μεταβυζαντινή ζωγραφική), εστίασε στη συνέχεια το ερευνητικό της ενδιαφέρον, στη φωτογραφία, στην τέχνη των κόμικς και στα νέα μέσα. Από το 2009, η θεωρητική της έρευνα επικεντρώνεται στον Μεταουμανισμό (Posthumanism) και αποτελεί ιδρυτικό μέλος του διεθνούς Beyond Humanism Network.
Τα πιο πρόσφατο βιβλία της είναι: Evi D. Sampanikou & Jan Stasienko (Eds.), Posthuman Studies Reader. Core readings on Transhumanism, Posthumanism and Metahumanism, Schwabe, Basel-Berlin, 2021 και Evi Sampanikou (Editor), Audiovisual Posthumanism, Cambridge Scholars Press, 2017. Ανάμεσα στα ελληνικά βιβλία της συμπεριλαμβάνεται το: Φωτογραφία και Ζωγραφική, 19ος-20ος αι., Εκδόσεις Τυπωθήτω (Gutenberg), Αθήνα 2003.Άλλες ενδεικτικές δημοσιεύσεις: Evi Sampanikou, “New Media Art”, in: Robert Ranisch and Stefan Lorenz Sorgner (Editors), Post- and Transhumanism. An Introduction, Peter Lang, Frankfurt am Main 2014, 241-250. Evi D. Sampanikou, “Posthumanism in Contemporary Greek Art: Marios Spiliopoulos, Traces of Human Beings”, in: Ιrina Deretic and Stefan Lorenz Sorgner (Editors), From Humanism to Meta-, Post- and Transhumanism? Peter Lang, Frankfurt am Main 2016, 293-305. Evi Sampanikou, “Generation X in Greek Comics”, in: Henseler, Christine (Editor), Generation X Goes Global: Mapping a Youth Culture in Motion, Routledge, New York-London 2013, 130-155.
Αποφοίτησε το 2006 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2010 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το 2019 στον τομέα της Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από τον Δεκέμβριο του 2020 είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσειολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2010 εργάζεται αρχικά ως επιστημονική συνεργάτης και στη συνέχεια ως επιμελήτρια στο Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (ΙΕΕΕ). Έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση εκθέσεων, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα και έχει επιμεληθεί εκδόσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του 1821/ graphic novel. Τέλος, έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια στον τομέα της επικοινωνίας και των social media, της μουσειακής αγωγής και της συγγραφής παραμυθιών.
Έχει τελειώσει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. To 2002 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Ιστορία τη Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Nanterre, στο Παρίσι.
Από το 1995 εργάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), αρχικά ως ασκούμενη και από το 1997 ως μόνιμη επιστημονική συνεργάτης και επιμελήτρια, ενώ από το 2010 είναι υπεύθυνη επιμελήτρια όλων των συλλογών του Μουσείου.
Έχει επιμεληθεί εκθέσεις στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΙΜ αλλά και άλλων φορέων (Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης- Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα στο επιστημονικό περιοδικό Τεκμήρια Ιστορίας του ΕΙΜ, σε εφημερίδες και περιοδικά και σε συλλογικές εκδόσεις. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του 1821/ graphic novel. Επίσης έχει συγγράψει και επιμεληθεί ιστορικές εκδόσεις και λευκώματα, καταλόγους εκθέσεων.
Έχει τελειώσει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτορας του ίδιου τμήματος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία. Από το 2000 εργάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), αρχικά ως εθελόντρια, και από το 2005 ως μόνιμη επιστημονική συνεργάτης, επιμελήτρια των συλλογών κεραμικών, σφραγίδων και νομισμάτων του μουσείου και ως συνεργάτης στη βιβλιοθήκη σπανίων βιβλίων και στη συλλογή χαρακτικών.
Έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση εκθέσεων στο ΕΙΜ και σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχει δημοσιεύσει άρθρα στο επιστημονικό περιοδικό Τεκμήρια Ιστορίας του ΕΙΜ, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις, καταλόγους εκθέσεων και στη δημιουργία του 1821/ graphic novel. Επίσης έχει συγγράψει ιστορικά βιβλία-βιβλία δραστηριοτήτων για παιδιά και λαμβάνει μέρος στη διοργάνωση παιδικών εκπαιδευτικών εργαστηρίων.
Είναι υπεύθυνη της σειράς με μεταφρασμένα στα ελληνικά απομνημονεύματα φιλελλήνων και φιλελληνικά φυλλάδια, που εκδίδεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.