Το «σκηνικό» του graphic novel: Η πλατεία
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, μεταξύ των οδών Σταδίου, Κολοκοτρώνη, Ανθίμου Γαζή και Χρήστου Λαδά, βρίσκεται η πλατεία Κολοκοτρώνη. Η ονομασία της, όπως και της παράπλευρης οδού, προέρχεται από τον έφιππο ανδριάντα του αρχιστρατήγου της Επανάστασης του 1821, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, που τοποθετήθηκε εκεί το 1904.
Το σημείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική ζωή του νέου ελληνικού κράτους. Εκεί βρισκόταν παλαιότερα η οικία του Χιώτη τραπεζίτη Αλέξαδρου Κοντόσταυλου, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη κατοικία του βασιλιά Όθωνα (1834-1836) και στέγασε τις συνεδριάσεις της Βουλής και της Γερουσίας από το 1843 έως το 1854. Στη συνέχεια έγινε η ανέγερση του νεοκλασικού μεγάρου που, για 60 χρόνια, λειτούργησε ως το πρώτο ελληνικό κοινοβούλιο.
Στην πλατεία υπάρχουν σήμερα εκτός από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, δύο μαρμάρινοι ανδριάντες: του Χαριλάου Τρικούπη, έργο του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου και του πολιτικού του αντιπάλου Θεόδωρου Δηλιγιάννη, έργο του γλύπτη Γεωργίου Δημητριάδη (άλλη μια… μάχη της πλατείας). Ο πρώτος τοποθετήθηκε το 1920 στο προαύλιο της τότε Βουλής, στην πλευρά της οδού Σταδίου και το 1954 μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, στο πλάι του κτιρίου. Ο δεύτερος τοποθετήθηκε το 1931 στον περίβολο του Μεγάρου (ΒΑ γωνία) και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, δεξιά της εισόδου, το 1954. Οι δυο άνδρες, που διατέλεσαν πρωθυπουργοί, πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή του τόπου στα πρώτα έτη του κοινοβουλευτικού βίου ενώ ο Δηλιγιάννης δολοφονήθηκε το 1905 στα σκαλιά του Μεγάρου.
Το κτίριο της Παλαιάς Βουλής
Όταν η οικία Κοντόσταυλου καταστράφηκε από πυρκαγιά, οικοδομήθηκε στη θέση της το πρώτο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων. Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία, σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα François Boulanger, προκειμένου να στεγάσει τη Βουλή και τη Γερουσία. Το 1862 η Γερουσία καταργήθηκε και τα σχέδια του κτιρίου τροποποιήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο. Μέχρι την ολοκλήρωση του κτιρίου (1875) το κοινοβούλιο λειτουργούσε σε πρόχειρα κατασκευασμένο κτίσμα στη δυτική πλευρά της σημερινής πλατείας, το οποίο έμεινε γνωστό ως «Παράγκα». Στις 11 Αυγούστου 1875 πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής, με πρωθυπουργό τον Χαρίλαο Τρικούπη. Το 1935 η Βουλή των Ελλήνων μεταστεγάστηκε στα Παλαιά Ανάκτορα, στην Πλατεία Συντάγματος. Το κτίριο της Παλαιάς, πλέον, Βουλής παραχωρήθηκε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος προκειμένου να στεγάσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το όποιο άνοιξε τη έκθεσή του, στη σημερινή του θέση, το 1962.